0533 738 69 21
tr
tr

Basında Biz

Tunceli’de köylüler yörenin geleneksel lezzeti “orcik”in yapımına başladı.

Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde köylüler, üzüm ve cevizden üretilen geleneksel lezzet “orcik”in üretimine başladı. Çemişgezek’te bazı vatandaşlar, yıllardır ceviz ve üzümden orcik yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Günün belirli zamanlarında bahçelerin yolunu tutan üreticiler, hasat ettikleri ceviz ve üzümleri kovalarla evlerine taşıyor.Cevizleri taşlarla kırıp içini çıkaran, üzümleri temizleyerek kazanlarda kaynatan köylüler, daha sonra tek tek ipe dizdikleri cevizleri kazanlardaki üzüm şırasına batırarak güneşin karşısında kurutuyor.

Geleneksel yöntemlerle üretilen ve hiçbir katkı maddesi kullanılmayan Çemişgezek orciğinin kilosu 300-400 liraya satılıyor.Köylülerden Saray İnce, orcik yapımının zor ve yorucu olduğunu söyledi.

İlçede kış hazırlıklarının devam ettiğini belirten İnce, “Türkiye’nin her yerinden arayıp orcik istiyorlar. Biz de yaptığımız orciklerin bir kısmını evimiz için ayırıyoruz, diğerini ise satıyoruz.” dedi.

Tunceli’nin en uzak köyündeki balıkçılar, avladıkları tatlı su kerevitlerini Avrupa’ya ihraç ediyor.

TUNCELİ’nin Çemişgezek ilçesine bağlı Kıraçlar köyünde balıkçılar, baraj gölünde dünyanın en kaliteli tatlı su ıstakozları arasında gösterilen su kerevitlerini avlıyor. Balıkçılar, avladıkları kerevitleri Irak ve Rusya’nın yanı sıra birçok Avrupa ülkesine ihraç ediyor.

Elazığ’ın Keban ilçesinde elektrik üretimi amacıyla 1965 yılında yapımına başlanan ve 1975 yılında tamamlanarak su tutan Keban Barajı’nın bir kısmını su altında bıraktığı Tunceli’nin Çemişgezek ilçesine bağlı Kıraçlar köyünde yaşayanlar, zamanla balıkçılığın dışında dünyanın en kaliteli tatlı su ıstakozları arasında gösterilen su kerevitlerini de avlamaya başladı. Şehir merkezine en uzak bölgede olan köyde balıkçılar, avladığı kerevitleri Irak ve Rusya’nın yanı sıra birçok Avrupa ülkesine ihraç ediyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ni bitirdikten sonra KPSS’ye hazırlanan Okan Aydın, sınavı kazanamayınca Çemişgezek ilçesine bağlı Kıraçlar köyüne geri döndü. Babasından kalan tekneyi ve ağları yenileyen Aydın, arkadaşı Sertaç Bulut ile 20-100 metre derinliğe saldıkları ağları bir hafta beklettikten sonra, ağlara takılan kerevitleri topluyor. Aydın ve Bulut, haftada ortalama 400 kilo kerevit avlıyor. Kerevit tohumlarının göle 1980’de atıldığını belirten Okan Aydın, “Atanamayınca baba mesleği olan balıkçılığa başlamayı düşündüm. 1980’de bu tatlı su ıstakozunun tohumu bu göle atıldı. 5 yıl sonra da bunun üretimine başlandı. Sabah erkenden köyde bunu yapan birçok arkadaşla tekne ile suya açılıyoruz. Herkesin bölgesi ayrı” dedi.

Tunceli’nin bu ilçesinde 20 dakika boyunca herkes kitap okuyor.

Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde öğrenciler ve veliler, her gün saat 20.00’da televizyonları kapatarak 20 dakika kitap okuyor.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için kampanya başlatıldı.

Bu kapsamda öğrenciler ve velileri, her gün saat 20.00’da televizyonları kapatarak 20 dakika kitap okuma etkinliği yapıyor.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Vural Berker, AA muhabirine, ilçedeki her bireye kitap okuma alışkanlığı aşılamaya çalıştıklarını söyledi.

Kampanyanın birçok kişinin ilgisini çektiğini belirten Berker, “Kampanyamız kapsamında öğrencilerimiz ve velilerimiz her gün 20 dakikasını kitap okuma zamanı olarak değerlendiriyor ve onlara büyük bir katkı sağlıyor.” dedi.

Belediye Başkanı İbrahim Enes Somyürek de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda herkesi kitap okumaya kampanyasına davet etti.

Whatsapp
Çemişgezek
Çemişgezek
Merhaba!
Çemişgezek Çevre Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneği'ne Hoş Geldiniz...
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1